Hubnutí

7+1 chutných receptů na proteinovou dietu

Myslíte si, že dietní jídlo nemůže i skvěle chutnat? Chyba lávky. Proteinová dieta je úžasná hlavně v tom, že můžete jíst bez výčitek skoro vše, co máte rádi. A než se nadějete, kila budou dole. Co víc si přát? Pokud však trochu tápete, přinášíme vám 8 inspirativních a chutných receptů.
recepty - proteinová dieta

Jídlo je důležitou součástí každého dne. Nejedná se jen o palivo, které má za cíl uspokojit prázdný žaludek, ale také je důležitým nástrojem vašeho sociálního života. Jídlo má v neposlední řadě nezanedbatelný vliv na vaši duševní pohodu.

Je tedy velký rozdíl, zda budete k dietě přistupovat s nadšením a chutí, nebo se budete děsit každého jídla, které si přichystáte na talíř. Jídlo, které jíte s nechutí vám může v některých případech dokonce uškodit. (Psychika dokáže opravdu hodně.)

Aby pro vás byl každý den plný radosti a lahodných chutí, připravili jsme pro vás seznam několika atraktivních pokrmů, které odpovídají zásadám proteinové diety.

cukety proteinová dieta
mandle keto dieta

7 chutných keto receptů (+1 jako bonus)

Vepřové na asijský způsob s restovaným zelím

Vepřové na asijský způsob s restovaným zelím

Na přípravu 1 porce budete potřebovat:

  • 200 g vepřového masa s kůží
  • ¼ polévkové lžíce octa
  • ¼ polévkové lžíce směsi pěti koření (používá se v asijské kuchyni)
  • 20 ml soli
  • 150 g zelí (klasické, ne kysané)
  • 15 g másla
  • ½ stroužku česneku
  • ½ polévkové lžíce rýžového octa
  • ¼ lžičky sečuánského pepře
  • Sůl, pepř

Postup:

  1. Maso omyjte a otřete do sucha pomocí papírové utěrky.
  2. Položte maso na prkénko a udělejte několik řezů napříč kůží. Ideálně tak, abyste nijak neporušili samotné maso pod ní. Řezy veďte maximálně půl centimetru od sebe.
  3. Vezměte štětec a do řezů aplikujte ocet a směs koření.
  4. Sáhněte po alobalu a vytvořte “lodičku”, do které maso během pečení uložíte. Ta by měla chránit boky masa, ale neměla by zakrývat jeho horní část.
  5. Maso takto uložte do chladničky přes noc.
  6. Předehřejte troubu na 200 °C a vrchní část masa zasypte solí. Takto maso pečte asi hodinu (v nižší části trouby). Pokud máte teploměr na maso, vnitřek masa by měl po hodině dosahovat asi 80 °C.
  7. V tento moment vyndejte maso z trouby ven a zbavte ho veškeré soli na jeho povrchu. Poté ho uložte zpátky a pečte asi ještě další půl hodinu.
  8. Mezi tím opláchněte zelí a nakrájejte ho na menší kousky.
  9. Rozpalte středně velkou pánev, na kterou dáte malý oříšek másla. Na něm osmažíte rozdrcený stroužek česneku spolu se zelím.
  10. Nakonec zelí dochuťte trochou rýžového octa, solí a pepřem. Podávejte společně.

Restovaný losos s brokolicí a čedarem

Na přípravu 1 porce budete potřebovat:

  • 175 g lososa
  • 110 g brokolice
  • 20 g másla
  • 35 g čedaru
  • Sůl, pepř

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 200 °C.
  2. Rozdělte brokolici na menší kousky a ty dejte na chvilku povařit do osolené vody.
  3. Zeleninu sceďte a nechce na chvilku vychladnout.
  4. Brokolici posléze vložte do menšího pekáčku s máslem. Dochuťte ji solí a pepřem, nastrouhaným sýrem a dejte péct asi na 20 minut.
  5. V čase, kdy pečete brokolici rozpalte pánev a na malém množství másla opečte lososa z každé strany. Pro ochucení taktéž použijte sůl a pepř.
  6. Vše podávejte společně. Kdo chce, může k rybě podávat i plátek citrónu či limetky.
keto losos s čedarem
vaječné muffiny

Vaječné muffiny

Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:

  • 12 vajec
  • 2 jarní cibulky
  • 150 g slaniny
  • 175 g strouhaného sýra
  • 2 polévkové lžíce pesta
  • Sůl, pepř

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Připravte si formičky na muffiny. Pokud máte kovové, vymažte je trochou tuku, aby se muffiny během pečení nepřilepily.
  3. Jarní cibulky nakrájejte najemno, spolu s kousky opečené slaniny. Vše poté umístěte na dno formiček.
  4. Rozbijte a rozšlehejte všechna vejce. Následně je osolte, opepřete, přidejte všechen nastrouhaný sýr a pesto.
  5. Touto směsí přelijte cibuli a slaninu. Pečte v troubě asi 20 minut.

Salát s avokádem, kozím sýrem a slaninou

Na přípravu 1 porce budete potřebovat:

  • 30 g salátu
  • 30 g vlašských ořechů
  • ½ avokáda
  • 50 g slaniny
  • 50 g kozího sýra
  • 30 ml olivového oleje
  • ½ polévkové lžíce smetany
  • Kapku citronové šťávy na dochucení

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 °C a připravte si dostatečně velký pekáč, který vyložíte pečicím papírem.
  2. Na ten rozmístěte sýr, který nakrájejte zhruba na 1 cm silné plátky. Sýr dejte péct a pravidelně ho kontrolujte. Hotový je v momentě, kdy získá zlatohnědou barvu.
  3. Mezi tím na pánvi osmažte slaninu, dokud nebude hezky křupavá.
  4. Na talíř či do misky rozložte opraný salát, na který klaďte nakrájené avokádo, slaninu a opečený sýr.
  5. Vše zakápněte zálivkou, kterou připravíte spojením šťávy z půlky citronu, olivového oleje a půl lžíce smetany. Nakonec vše dochuťte solí a pepřem a můžete podávat.
salát s avokádem a kozím sýrem
cuketové špagety

Cuketové špagety á la carbonara

Na přípravu 1 porce budete potřebovat:

  • 75 g pancetty
  • ¼ lžičky másla
  • 75 ml smetany na vaření
  • 225 g cukety
  • 1 vaječný žloutek
  • 20 g parmezánu
  • Sůl, pepř

Postup:

  1. Smetanu nalijte do pánve a zahřívejte ji do doby, dokud se nezredukuje zhruba o čtvrtinu.
  2. Opečte pancettu na malém množství másla, dokud nebude hezky křupavá. Tuk ze smažení uschovejte stranou.
  3. Nyní vše dodatečně ohřejte a ochuťte solí a pepřem.
  4. Vezměte cuketu a začněte z ní loupat tenké proužky, které se budou podobat špagetám. Na tento úkon existují speciální kráječe, ale v případě potřeby vám postačí i loupák na brambory.
  5. Nakonec dejte cuketové špagety uvařit do krémové omáčky, dokud zelenina dostatečně nezměkne a nenasaje chuť.
  6. Cuketové špagety servírujte na talíř posypané pancettou doplněnou o vaječný žloutek (ten můžete i lehce uvařit, pokud ho nechcete jíst v této podobě), pažitku a nastrouhaný parmezán.

Bezmasý talíř

Na přípravu 1 porce budete potřebovat:

  • 1/6 lilku
  • ¼ cukety
  • 30 ml olivového oleje
  • Šťávu z půlky citronu
  • 75 g čedaru
  • 5 černých oliv
  • 1 polévková lžíce mandlí
  • 15 g zeleného salátu podle chuti
  • Sůl, pepř

Postup:

  1. Nakrájejte cuketu i lilek asi na centimetrové špalíčky a nechte je zhruba 10 minut vypotit.
  2. Mezi tím rozehřejte troubu na 225 °C.
  3. Jakmile se zelenina vypotí, všechny kousky otřete do papírové utěrky.
  4. Oba druhy zeleniny rozložte na plech vystlaný pečicím papírem. Pokapejte trochou oleje, opepřete a dejte péct.
  5. Po zhruba 20 minutách pečení by měla zelenina získat hezky nahnědlou barvu. Nezapomeňte, že po 10 minutách je potřeba zeleninu obrátit.
  6. Jakmile je lilek s cuketou hotov, servírujte ho na talíř. Podle chuti je možné zeleninu zakápnout trochou šťávy z citronu.
  7. Nakrájejte sýr, zelený salát a mandle. Na talíř přidejte ještě olivy a můžete jíst.
bezmasý talíř
zdravý cheesecake

Cheesecake s pekanovými ořechy

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

  • 1 polévkovou lžíci soleného másla
  • 4 polévkové lžíce najemno nasekaných pekanových ořechů
  • ½ polévkové lžíce erythritolu v prášku (do základu)
  • 4 polévkové lžíce másla (na náplň)
  • 225 g krémového sýra
  • 4 polévkové lžíce erythritolu v prášku (do náplně)
  • 2 polévkové lžíce mandlového mléka
  • 1 vejce
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • Celé pekanové ořechy na ozdobu

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 175 °C a začněte pracovat na základu koláče.
  2. Vezměte formu či pekáč o průměru asi 10 cm a vymažte ji máslem. V misce mezi tím nechte změknout máslo, které spojte do kompaktní hmoty s nasekanými ořechy a erythritolem. Tuto směs napěchujte co nejtěsněji do pekáčku.
  3. Vše dejte péct asi na 5-6 minut.
  4. Vezměte nesolené máslo a dejte ho roztopit na pánev. Sejměte ho z plamene ve chvíli, kdy získá karamelovou barvu.
  5. Do misky vložte krémový sýr, vejce, mandlové mléko, erythritol a vanilkový extrakt a vyšlehejte do kompaktní směsi. Nakonec přidejte i roztopené máslo.
  6. Nejpozději po 6 minutách vyjměte základ koláče z trouby a doprostřed nalijte připravenou náplň. Zakryjte fólií a pečte asi půl hodiny.
  7. Nakonec koláč vyndejte a nechte ho trochu vychladnout. Jakmile bude dostatečně studený, vložte ho do lednice asi na 2 hodiny. (Vkládat horký koláč do lednice je zcela nevhodné. Některé části dortu se mohou srazit či jiným způsobem pokazit.)
  8. Během podávání lze koláč dodatečně ozdobit dalšími ořechy.

Neprůstřelná káva

A malý bonusový tip na úplný konec. 🙂

Na přípravu budete potřebovat:

  • 240 ml čerstvě uvařené kávy
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 1 polévková lžíce kokosového oleje

Postup:

  1. Kávu rozmixujte spolu s máslem a kokosovým olejem.
  2. Ihned podávejte.
neprůstřelná káva

Ačkoliv jsou všechna z výše uvedených jídel opravdu lákavá, možná zjistíte, že nemáte dostatek času na jejich přípravu.

Pro tyto případy je vhodné, abyste měli doma malou zásobu proteinových jídel a nápojů Proslim. Ty jsou nejen-že velmi chutné, ale jejich příprava vám nezabere víc než 5 minut. Výhodou těchto proteinových jídel je bezesporu i fakt, že jimi dokážete pokrýt jak jedno, tak všechna jídla během dne.

Zároveň obsahují veškeré potřebné živiny a ideální porci kilokalorií pro každý den.

Přejeme vám dobrou chuť.

Vyzkoušejte Proslim i vy a projezte se ke své dokonalé postavě už dnes.

Napsat komentář

Váš e-mail nebude nikde publikován.

Váš košík je zatím prázdný :(